Get Adobe Flash player

Tisztelt Lakosság!

Az alábbiakban dr. Bán Barbara háziorvos ajánlását olvashatják veszélyhelyzet idejére:

Az első és legfontosabb, hogy vegyük komolyan a jelenlegi helyzetet.
A legbiztosabb módszer magunk, családtagjaink és mások védelme szempontjából, ha nem megyünk sehová, ha otthon tudunk maradni, ezzel pedig nem találkozunk senkivel! Ez minden korosztály számára egyaránt megszívlelendő!
Próbáljuk minimalizálni a kimozdulások számát, a bevásárlást! Nem muszáj minden nap friss pékáruért boltba szaladni!
Ha kimozdulunk, akkor az legyen az alapszabály, hogy bárki, akivel találkozunk, bármi, amit megfogunk, illetve amit kívülről otthonunkba beviszünk, potenciálisan fertőzőnek tekintendő!

Segítség bevásárláshoz:
Minél ritkábban járjunk boltba, lehetőleg hetente egy vagy két alkalommal.
1. Előre írjunk listát (lehetőleg papírra, hogy telefont ne kelljen elővenni). Próbáljunk előre csomagolt dolgokat választani.
2. Egy boltot válasszunk, ott szerezzünk be mindent!
3. Lehetőleg maszkban, illetve kesztyűben menjünk be a boltba! (Bevásárlókocsi különösen góc lehet!) A textil maszk és akár textil kesztyű is jó, természetesen használat után magas hőfokon mosni kell!
4. Ha lehetséges kártyával fizessünk, ha van rá mód önkiszolgáló kasszát válasszunk!
5. A megvásárolt árut textil szatyorba tegyük, amit szintén tudunk majd mosni. A másik lehetőség olyan táska, amit szappanos vízzel otthon át tudunk mosni. A nejlon szatyor jelen esetben nem ajánlott, felületén sokáig megmaradhat a vírus.
6. A megvásárolt árut otthon langyos szappanos vízben ajánlom átmosni egy olyan helyen, amit utána fertőtlenítünk. Erről ugyan megoszlanak a vélemények, de szerintem, abból baj nem lehet, ha óvatosak vagyunk és ezt megtesszük. A másik lehetőség, ha nem akarunk ezzel bajlódni, hogy jó előre vásárolunk és a megvásárolt dolgokat 1-2 hétig kamrában, garázsban, pincében hagyjuk, csak utána nyúlunk hozzá.
7. Lehetőleg süssük, főzzük, pirítsuk (hőkezeljük) az alapanyagot, azután fogyasszuk! Gyümölcsöt természetesen mosás után ajánlom meghámozni.
Ha időseknek intézzük a bevásárlást hasonlóan járjunk el, azzal kiegészítve, hogy az átadást is kontaktusmentessé célszerű tenni!

Segítség hazaérkezéshez: lehet, hogy túlzónak tűnik, de Hong Kong városában ez (volt) az ajánlás.
1. Mielőtt elindulunk, az ajtó mellé helyezünk lavórban, vödörben hypos/ domestosos vizet. Fontos, hogy gyerekek ne tudjanak hozzáférni, illetve állat se tudjon beleinni! (fedjük le!) Hazaérkezéskor ezzel átmossuk a babakocsit, babahordozót kívülről (először textil rész, utána kerekek is!!) Ezután vihetjük majd be a lakásba.
2. Cipőket ajtón kívül levesszük! Két lehetőség van:
- cipőket kint hagyjuk
- előre elkészítünk a bejárathoz egy cipőstálcán hypos vagy domestosos vízzel átitatott rossz konyharuhát. Ebbe tesszük bele a cipőket úgy, hogy alulról és felülről is takarva legyenek. Ennek gőzében álljon a következő használatig, illetve legalább 1 órát.
3. Előszobában egy másik, ugyanilyen tálcát készítünk előre a következő tárgyaknak: kocsikulcs, lakáskulcs, pénztárca. Ezeket a dolgokat ide helyezzük, szintén úgy, hogy a fertőtlenítős anyag alulról és felülről is takarja! Ebben álljon legalább 1 órát! Figyelem: a telefon is fertőtlenítést igényel, ha visszük magunkkal!
4. Előszobába kikészített szemeteszsákba helyezzük levetett ruháinkat!
5. Következő lépés a fürdőszoba, alaposan lezuhanyozunk, hajat is mosunk, főleg, ha nem volt rajtunk sapka! Otthoni ruhát veszünk, lehetőleg olyat, amiben nem járunk utcán!
6. Levetett ruhákat a zsákban a mosógéphez visszük, magas hőfokon mossuk! (Így már tiszta kézzel állítjuk be a gépet.)
7. Használt kilincseket fertőtlenítjük, előszobát felmossuk!

Allo banner

Deutsch

KTC Tennis Club

logo2 feher

FitFight

liza fit fight FB